Nieuws

Agnetenpark in Het Belang van Limburg

Na tien jaar voorbereiding: bouw prestigieuze Agnetenpark in hartje Peer start in september

Na tien jaar voorbereiding start in september de eerste realisatiefase van het Agnetenpark met 85 appartementen in een groene omgeving. “Dit project van 1,6 hectare wordt beeldbepalend voor het historische centrum van Peer.”

Het Agnetenpark komt op de vroegere scholensite van Agnetendal, aan de binnenkant van de Zuidervest. Projectontwikkelaar Vivo2 Development, een samenwerking tussen Compass uit Peer en het Zonhovense Jansen Development, ontwikkelde een totaalvisie voor het hele gebied. “En dat beslaat met 1,6 hectare maar liefst 10 procent van het historische stadscentrum binnen de vesten. Om maar te zeggen hoe beeldbepalend dit wordt”, zegt Mark Nelis van Compass.

Fases Agnetenpark



















De ontwikkeling zal gebeuren in drie fases. De eerste en meteen ook grootste fase is nu volledig vergund. “In totaal gaat het om 85 wooneenheden”, schetst Mark Nelis. “Die worden verdeeld over acht volumes. Er worden ook twee kleinere handelspanden voorzien, ideaal voor dienstverlening. Tussen de gebouwen komt een parkomgeving, waarbij we het oude karrenspoor – dat ooit liep vanaf het klooster tot aan de kerk – terug zullen brengen in een zachte wandel- en fietsverbinding. Aan de kant van de Zuidervest zal de inplanting de contouren oproepen van de oude stadsomwalling. En voor de namen van de residenties haalden we inspiratie in de Peerse culturele en geografische geschiedenis. Zo zijn er de residentie Pieter Bruegel en de residentie Pirgus, waarvan Peer zou zijn afgeleid.”

Bassins

De bedoeling is dat in september de werken van de eerste fase, die twee jaar duren, zullen starten. Ook duurzaamheid is een belangrijke pijler. “Met de Watergroep werd een innovatief project uitgewerkt”, aldus projectpartner Steven Jansen. “Ondergronds komen drie grote bassins met een totale capaciteit van 557.000 liter regenwater. Dat water wordt gezuiverd en kan terugvloeien naar de bewoners om te spoelen en te wassen. Elke woning krijgt een aparte watermeter voor gerecupereerd water. Wanneer overvloedige regenval wordt voorspeld, kan De Watergroep de bassins laten leeglopen in communicerende wadi’s en grachten, zodat het water van deze buien zo veel mogelijk op het terrein kan worden opgevangen zonder de riolering over te belasten. Bij extreme droogte kan een grote buffer worden aangelegd. Het is een uniek project dat ons de tweede innovatieprijs bij Vlario opleverde.”

Walwoningen




















Het Agnetenpark wordt volledig autovrij en er komen ruim 150 ondergrondse parkeerplaatsen.

Dienstencentrum

Fase 2 situeert zich rondom het dienstencentrum op de locatie van het oude klooster. Het gaat om drie gebouwen, goed voor 53 wooneenheden waaronder assistentiewoningen, woningen voor personen met een beperking en enkele studio’s. “Het mooie is dat het aanwezige zorgaanbod kan worden uitgebreid naar bewoners in de eerste fase. Die kunnen dan als ze zorgbehoevend worden zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven. Deze dienstverlening is vrijblijvend.”

De omgevingsvergunning voor deze tweede fase zal binnenkort worden aangevraagd, waarna de realisatie in het midden van volgend jaar kan starten. Voor de derde fase aan het Preud’homme-huis worden de plannen nog ontwikkeld.

Kennismaking

Geïnteresseerde kopers kunnen op zaterdag 4 en zondag 5 juni in ’t Poorthuis hun licht opsteken tijdens een kennismakingsweekend. “De prijzen variëren, omdat het woonaanbod gaat van studio’s tot heuse loftwoningen. Iemand die voldoet aan de voorwaarde van de 6 procent btw-regeling kan een afgewerkt appartement van 62 vierkante meter kopen vanaf 220.500 euro. Deze prijs is inclusief btw en registratierechten, exclusief notariskosten, nutsaansluiting, basisaktekosten, parking en kelderberging.”

Bron: Het Belang van Limburg.

Agnetenpark