Nieuws

oHase - “Over de tuin is heel hard nagedacht”

In het ontwerp van oHase is nadrukkelijk veel ruimte voor groen en er is ook overtuigd gekozen voor een natuurtuin. Is een tuin nu niet altijd een natuurtuin, horen we je denken? Dat dachten wij ook, maar niets bleek minder waar. Hovenier Gijs Jacobs van Artune geeft met plezier een woordje uitleg over de groene oase in oHase. (pun intended)

Gijs, het was vandaag al een heel lange dag voor je. We zullen misschien met de makkelijkste vraag beginnen: hoe graag ben jij hovenier?

(Lacht). Enorm graag! Ik heb dat altijd willen doen eigenlijk. Als kind ging ik samen met mijn ouders naar tuinen kijken en zo is dat stilaan beginnen groeien. Ineens begon ik overal vijvertjes te bouwen. Een uit de hand gegroeide hobby zeker? Ik ben in bijberoep begonnen in 1998 en intussen doe ik het al een 8tal jaar in hoofdberoep. Nu zijn we aan het kijken om een tweede team in te schakelen, ook met iemand die nu in bijberoep werkt. Overdag werkt hij als verpleger. Iedereen kan groene vingers hebben dus!

Mijn planten hebben daar een andere mening over denk ik, maar dat terzijde. Is er sinds je begonnen bent, iets veranderd in de sector?

Ja, toch wel een duidelijke evolutie eigenlijk. Er is zelfs zoiets als de dutch wave in de tuinwereld! Geïnspireerd door Piet Oudolf. Een inspirator van een hele generatie. Hij is als een van de eerste echt in de natuur gaan kijken wat er groeit en bloeit om dat vervolgens in een aangelegde tuin te vertalen. Zo evolueren we steeds meer naar natuurtuinen.

Sorry voor de onderbreking, maar is een tuin niet altijd een natuurtuin…?

Ja, letterlijk natuurlijk wel! Wat we daarmee bedoelen is de manier waarop je een aangelegde tuin invult. Een twintigtal jaar geleden was een tuinaannemer bezig met buxusperkjes en heesters te planten. Een heester heeft houtachtige delen, een struik dus eigenlijk, en is erg statisch. Die groeit een beetje tot aan zijn maximum vorm en dat is het dan.

Een vaste plant is daarentegen kruidachtig en daardoor veel dynamischer. Vaste planten groeien veel meer op een seizoen en beginnen na elke winter terug van nul. Dan komt een tuin echt tot leven.

Was Piet Oudolf ook een inspiratie voor oHase?

Ja, absoluut. De tuin in oHase is ontworpen door Pieter Daenen, ik heb samen met hem de plantenkeuzes bepaald en Piet is mijn absolute inspiratie. Ken je de highline in New York? Die heeft Piet Oudolf ontworpen. Dit jaar is trouwens het laatste jaar dat je in zijn tuinen kan gaan kijken, tot oktober nog! Bij oHase was hij onder andere voor de kleurencombinaties (en de daarbijhorende planten) een inspiratie. Het groen steekt mooi af met paarse en oranje bloemen. Vooral die laatste, dat zijn Asclepias. Prachtig als ze bloeien, maar nog mooier als de winter eraan komt. Dan gebeurt er iets bijzonder…

Tot slot: kan je ons nog een tuingeheim van oHase vertellen?

Een tuingeheim? Gho, niet alles natuurlijk. Maar misschien wel een leuk weetje: de tuin “op de grond” is eigenlijk voor een heel groot deel een daktuin omdat je met een grote ondergrondse parking zit. In feite ben je daar bovenop een daktuin aan het werken. Er ligt bijvoorbeeld geen volle grond maar een substraat als voedingsbodem, een mengeling van organisch materiaal en lava. Alle beplanting moet daarop afgestemd zijn. En zo zijn er nog 1001 zaken waar je bij een goede tuinaanleg aan moet denken. Om het plaatje te laten kloppen bij oHase, is echt over alles doorgedacht.

En dat zie je. Dankjewel Gijs!

Jullie bedankt, ik vind het een heel fijn project om aan mee te werken. Op naar het volgende zou ik zeggen!

Samengevat: zeg niet zomaar struik, maar heester. De bodem is lava. En de tuin van Piet Oudolf is nog tot oktober te bezoeken. Allen daarheen. En daarna een bezoekje bij oHase om te vergelijken?
Meer info over Gijs en zijn bedrijf Artune vind je hier trouwens: artune.be

oHase groenaanlegoHase groenaanlegoHase groenaanleg